torsdag 16 januari 2014

Fansens favorit Mål-Pål är tillbaka. Comeback på söndag.

HÖGLANDET Det går inte att pressa Mål-Pål. Inte till att ta för stora ord i sin mun, inte till att känna stress. Stress skulle annars vem som helst känna inför söndagens uppgift: att i sin säsongsdebut, efter ett längre uppehåll, frälsa Kalmar Kommun mot obesegrade serietvåan Klappen.

Högländaren Mål-Pål, är alltså en mycket lugn person. Och det är precis vad Kommunen, som hittills tagit full pott och drabbats av högmod efter den oförtjänta vinsten mot Åsen senast, behöver. En "pappa" som lugnar ner spelet, som håller ihop försvaret och som skapar ytor för skyttarna. För, säger han blygsamt:
- Någon större skytt är jag inte.

Mål-Pål, som tagit flertalet medaljer i Kommuntröjan och fått en legendstatus bland de trogna supportrarna, tillhör typen lagspelare som verkligen underordnar sig kollektivet. Han spelade på vänsterkanten i Seire A i somras, han tar gärna en friare roll i inomhuskonstellationen och han är inte ett dugg avundsjuk på AIK-Henke och Wetter som på senare tid blivit prisade med stora rubriker för sina fina insatser.
- Alla lag behöver en eller två individer. Men alla kan inte vara det, då får man inget lag. Och mig gör det inget att underordna mig.

Möter obesegrade Klappen
När Mål-Pål lämnade Kalmar Kommun i höstas, för att satsa på sin personliga utvecklig, valde han Venedig, Italien, var han självfallet tvungen att också byta klubb. Kommunen, som Mål-Pål spelat för så länge någon kan minnas, ville inte låta honom spela för nån annan klubb, det skulle såra Klubbledningen och fansen, men Mål-Pål fick göra ett undantag om han alltid spelade med den burgundyfärgade tröjan under sitt italienska matchställ. Efter sin Italiensejour är han nu tillbaka, bättre tränad och mer inspirerad än någonsin tidigare. På söndag blir det debut mot serietvåan Klappen som, liksom Kommunen, tagit fyra raka segrar och full pott den här säsongen.
- Det är extra kul att möta Klappen, tycker Mål-Pål, som också flera gånger poängterar att han inte känner någon bitterhet. Tvärtom.
- Kunde inte klubbarna komma överens, så kunde de inte. Det är inte mer med det.
- Men det känns konstigt att ha haft det här långa uppehållet från Kommunen, utan att man själv kunnat spela i laget, också.

Lätt val
Anledningen till att han bestämde sig för Venedig, och inte någon av de andra städerna i Europa, var enkel.
- Det är en go’ stämning i stan. Det är ju det som är det bästa med Venedig, att man har roligt tillsammans.
Fysiskt tror inte Mål-Pål att han tappat något under den långa Venedigperioden, och han får medhåll av lagkompisen Back-Kalle, som haft nära kontakt med Mål-Pål under hela hans uppehåll från Kommunen, som bara har lovord för sin adept.
- Ja, egentligen kan jag inte lära honom speciellt mycket. Han är snarare min förlängda arm ute på planen, säger Back-Kalle som funderar på att göra en tillfällig paus i sin bojkott av inomhusfotboll nu på söndag.
Tempot och tekniken tror inte Mål-Pål att han ligger efter med.
- Det blir ju inte riktigt samma sak med träningar, man vill inte gärna skada en lagkompis.

Trots att han självklart är extremt lättränad, har Mål-Pål ingen större lust att satsa på fler utlandsflytter på ett tag. Inte just nu i alla fall. Kommunen går först och nu ska vi vinna guld, deklarerar han.

/Kommunens utsända bloggteam

Inga kommentarer: