fredag 3 januari 2014

AIK-Henkes nyårskalmarneller: Sätter betyg på staden Kalmar


KALMAR I december vallfärdar hundratals kalmariter till Kalmar. Men redan i somras skickade bloggen ner ytterskytten AIK-Henke för att ta pulsen och och sätta fjädrar på den lilla staden i sydost.

Rostade kastanjer, hasch och svordomar. Vi befinner oss i stadsdelen Framsta, utanför det som tidigare hette ”Sporthörnan”. Ett stenkast från den lilla rondellen som korsas av Olof Palmes gata. Bara fem minuter från det gula fängelset i Kalmar City. Runt hörnet bodde kommunens försvarsgeneral Sebbe under sin sena kalmarperiod, det är en ovanligt mysig stad.

I dagens mediebrus finns det massvis med guider till olika städer, runt om i världen. New York, Tokyo, Gstaad och Marble Arch har alla väldokumenterade besöksguider vid det här laget. Till och med enskilda stadsdelar med betydligt färre invånare än Kalmar har utförliga och ingående beskrivningar med livsstilsmässigt innehåll. Så på uppdrag av Kommunens blogg tog jag flyget söderut för att utforska denna stad, ta pulsen och berätta. Jag går till Kalmars mest urbana plats, närlivsbutiken Maxims på tullslätten, mittemot biblioteket och köper en lakritspipa. This is Kalmar.

Stadskärnan 
Storgatan
Många tror att Kalmar har 60 000 invånare, men det stämmer inte. Räknar man med tätorter i nära anslutning, såsom Lindsdal (där Sebbe bodde), Smedby (där Sebbe föddes) och Rinkabyholm landar antalet invånare på omkring 34 000 personer. Staden är mycket vacker, gamla hus, kullersten och framförallt den väl belägna mötesplatsen larmtorget. Dessutom är det nära till vatten. I Kalmarsundsparken finns det badmöjligheter, liksom kattrumpan och pissviken, där både Hallminho och lagledaren Jens Jonasson gärna tar ett dopp när kommunprofilerna besöker staden. Domkyrkan är vacker och konstinstallationerna som pyntar staden håller en något högre nivå än vad som kan förväntas i en stad av den här kalibern. Just skönheten är Kalmars starkaste kort. Det är ett litet, pittoreskt centrum som gjort för att strosa omkring i en loj eftermiddag.

Restauranger och barer
Utbudet av restauranger och barer i Kalmar håller en mycket låg nivå. På Helen och Jörgens käkar jag en medium rare Wallenbergare som är undermålig. Det asiatiska utbudet med Ming Palace och Thai Silk är i gott sällskap med några lankiga indiska restauranger och en helt okej sushi som ironiskt nog heter Kama Sushi. De erbjuder sverigeanpassade bufféer, friterade räkor och standardcurry till rimliga priser. Klassikern ”Flott-Olgas” nere vid Esplanaden får stilla min hunger tillfälligt. Vid polisstationen erbjuder Pizza Palatset, vars mango- och strutspizza blev belönad i någon slags europeisk tävling, ett standardutförande med såser som är ganska runda i smaken. Bäst ifrån sig gör kalmarklassikern Pizzeria Italia som ligger ett stenkast från Stagneliusskolan.

Kändisar
Kalmar har inga kändisar. Han Pererik som läser väder i TV3 räknas inte. Hans Villius finns tyvärr inte med oss längre och förre ledarskribenten i Svenska Dagbladet Maria Abrahamsson syns inte till. Håkan Juholt är från Oskarshamn även om vissa vill få det till annat. För några år sedan publicerade lokaltidningen Barometern en lista över Kalmars mest kända personer (levande och döda). Listan är en katastrof, se själva. Ett av många problem med listan är att alla personer som inte var döda inte är från Kalmar, t ex Kungen, hans dotter Victoria och Det ständigt gröna trädet, J-O. Get a grip.

Aktiviteter
Förutom att strosa runt en loj eftermiddag kan man i Kalmar gå på fotboll och andra sporter, på biostaden finns ett stående utbud av Stieg Larsson-triologin men också Anchorman 2 visas under en begränsad period. Byteatern sätter upp föreställningar med jämna mellanrum, Peder Nabo och Peter Bryngelsson från legendariska kalmarbandet Ragnarök skriver musiken. På somrarna är det marknad på stortorget. Kroppkakor vid Södercentrum i Kalmar från och med onsdag, då Evas Kroppkakor i Köpingsvik har Kalmarpremiär för denna öländska turistattraktion. I går lördag blev i sin tur raggmunken östgötsk nationalrätt vid en matmässa i Linköping.

Droger
Kalmar är känt för sitt hasch. Om jag fick en krona för varje gång jag fått höra att det är ”haschets hemstad” så hade jag vid det här laget fått ihop tillräckligt med pengar för en kontantinsats som räcker till en lägenhet på Bisterfeldtsvägen på Stensö. Handeln med hasch sker öppet och jag kan knappt tro vad mina ögon ser. På restaurangen Helen och Jörgens beger sig flera av besökarna ut och bolmar på varsin haschcigarett för att sedan gå in igen och smörja kråset med efterrätten. Utanför Ben & Jerrys orimligt stora flag ship store blir vi för nionde gången erbjudna att köpa en kaka. Aldrig i livet.

Kalmartrissan
Kalmartrissan är en jojo som började tillverkas i början av 1930-talet. 2002 fyllde den 70 år. Den är troligen Sveriges mest sålda jojo. Kalmartrissan tillverkas av Elfversons träsvarveri i Påryd.

Kalmarfrissan
Rasmus Elm 2007
 På mina resor provar jag ofta på det lokala frisyrmodet. Jag tar därför buss 401 ut till Lindsdal för att bli omfriserad på den legendariska salongen Hårtrollet. Frisyren i Kalmar är svår att beskriva, håret är ganska långt, med en oklippt, slingig känsla, fegt och helt utan inblandning av rakapparat. När jag lämnar hårtrollet ser jag ut som Rasmus Elm sensommaren 2007.







Dialekt
Kalmariterar använder svordomar i absurdum. De uttalar sällan bokstaven r, och när det sker skorrar det ordentligt. Men dialekten är fantastisk. Det låter uppriktigt, lite naivt kanske men med stor värme. Fem fjädrar.

Hipsterfaktor
Foto: AIK-Henke
Som alla vet så kräver en hög hipsterfaktor en bra balans mellan det hippa och det lankiga. Kalmar har faktiskt några hipsteroaser. I klädbutiken Selfridges på Södra lankgatan kan man hitta kläder från franska APC och sånna där conversedojjor som de gjorde i samarbete med Comme des Garçion. Svenska märken som Acne och Whyred finns i sortimentet och du kan faktiskt få till en ganska ordinär hipsterlook i Kalmar. Sedan finns Kallskänken, ett stenkast från Flott-Olgas, med en kontemporär hipsterinredning och internationellt ölutbud landar stället på en i sammanhanget ganska imponerande nivå. 

Men sen är det tyvärr lank för hela slanten. Att köra fixed på Kalmar Citys envisa kullerstengator är ingen höjdare. Ben & Jerrys glassbutik må vara den största i hela världen och öppen även på vintern men det räcker tyvärr inte till mer än en ensam fjäder. Utelivet är ovärdigt. Sorry.


Slutbetyg: 
Två fjädrar, godkänt. På det hela taget är Kalmar en trevlig stad att promenera i. Om du bor centralt, så kan du ta dig till nästan alla sevärdheter genom att gå. Den är sällan otrevlig stämning, folk är lite blyga, men är annars lätt att ta sig runt med – och billigt.

Over and out.

/Bloggredaktionen

Inga kommentarer: