fredag 18 oktober 2013

Så laddar spelarna inför guldstriden ikväll

MARIEBERG Kommunens kärntrupp ser fram mot Serie A:s avgörande ikväll, men vad händer om det blir guld? Vad krävs och hur är stämningen i laget inför föreningens viktigaste match någonsin?
Kommunenbloggens utsända åkte till Lundagatan, Howellska palatset, Telefonplan, Hammarbyhöjden, Kungsholmen och Skeppar Olofs gränd och träffade höstsäsongens mest framgångsrika korplag.

Det skulle ha blivit ett styrkepass på gymet, men kvällen är vacker och den draggsprängda Vanadislunden inbjudande. Vad spelar det för roll att Sean Paul uppträder ikväll, Kommunen står inför sin största triumf någonsin och vi får följa med lagkaptenen Hallminho och anfallsesset M.Bo på en lätt löptur inför morgondagens (läs kvällens) stora avgörande.
Två timmar på förmiddagen och lika mycket efter lunch borde väl räcka som dagsranson, men det är något annat än viljan och Luther som driver dessa virtuoser.
- Man måste ha roligt med sin idrott och har man kul kommer framgångarna, säger Hallminho.
Han är lagkapten för Serie A:s mest framgångsrika lag sedan i våras. Förra säsongen gjorde Kommunen sin sämsta säsong någonsin, sist med bara två segrar. Målskyttet tröt, försvaret läckte. Att i stort sett samma trupp den är säsongen spelar ut samtliga lag i serie A har inte fått folk att vrida på huvudet. Inte heller här i Vanadislunden, i närheten av Howellska Palatset, Klubbledningens högkvarter, väcker succélaget någon större uppmärksamhet.
Här kommer en anfådd M.Bo lunkade uppför backen med Palacebollen under armen. Det finns inga genvägar till det perfekta träningspasset så efter varje löpning går han ungefär 100 meter till utgångspunkten. En naturlig intervallträning om man så vill.

Fille D håller till i Gamla Stan och är en folkets man som gillar att säga ja. Han protesterar ogärna, inte ens mot orättvisa domslut, men han spelar hellre än han snackar.
Kompisarna säger att han är Kommunens Jan-Ove Waldner, en artist och improvisatör. Medan andra mittfältsmotorer helst håller sig till det intränade programmet, kan Fille blanda och ge i trickarsenalen beroende på vilket humör han är på. Den inställningen har banat vägen för den totala dominansen Kommunen utövat sedan i våras.

Men under sommaruppehållet höll det på att sluta illa. Under en träningsmatch mot Söderport fick han ett skott i pallet och brillorna gick i tusen bitar. Filip fick vänta länge innan han fick tillbaka pengar från försäkringsbolaget. När händelsen ägde rum stod han i mål något som visserligen har hänt förut, men den här gången var han nära på att lacka ur.
- Jag bestämde mig för att aldrig mer stå i mål, men inför förra matchen fick jag frågan och jag gillar ju inte att säga nej.
Den gången blev Filip räddad, Johan från Ortens Favoriter ställde sig till Kommunens förfogande, så det löste sig. Den gången.
- Det görs inga bra glasögon nuförtiden. De som finns är för tunga och så täcker de öronen, vilket inverkar på balansen, säger Fille, som tillsammans med vännerna Mål-Pål och Oscar alla i år gjort sina respektive starkaste säsonger hittills i Kommunen.
Mål-Pål håller numera som bäst på att studera vid ett välkänt lärosäte i Venedig, men Oscar har klivit fram som en av Kommunens kanske viktigaste defensiva kraft och ser fram emot säsongsavslutningen.
- Det kommer bli pricken över i:et, chansen att Say Wallah får stryk av Pappchester är liten, men ”We will do our part” som vi säger i byggbranschen, säger Oscar och ler snett.

Hemma på Kungholmen står Back-Kalle och blickar ut över innegården. I flera säsonger har han dominerat Kommunens backlinje. Men 2014 har inneburit många återbud för Back-Kalle som bland sina belackare fått kritik för bristande engagemang, något som i verkligheten visat sig vara helt felaktigt. Kalle har tvärtom tagit beslutet att spela trots sina skador och därmed slagit upp samma åkommor om och om igen. På blocket som ligger på bordet framför honom har han kluddat ned ”allt för laget” med alla möjliga typsnitt. Tjocka bokstäver, tunna, utan seriffer och även en rebus som känns lite väl långsökt.
- Jag är inte helt nöjd med rebusen, men jag kluddar ofta lite när jag talar länge med någon i telefon, så som man ofta gjorde förr, berättar han sammanbitet och håller blicken fortsatt riktad ut mot innegården.

På ett café, över en kopp droppkaffe, i innerstan träffar vi en annan tongivande spelare som tränat mycket, framförallt långa distanser. Den idoga träningen har gjort att AIK-Henke inte behövt byta sedan i mitten av april. Och inför sista matchen har han chansen att för första gången ta hem den interna skytteligan. Den här säsongen har han gjort totalt fem mål, lika många som M.Bo. Den titeln tar han med ro.
- Klart man vill vinna den, även om laget är det viktigaste, jag har aldrig vunnit skytteligan och nu är jag nära, men jag bryr mig inte, laget är viktigare, fast det vore skönt att slå M.Bo som blir så oklädsamt stolt varje gång han scoorar, fast vad som är viktigast  är att vi vinner och där är jag inte nöjd just nu, milt sagt, jag är arg. Hade saker och ting skötts rätt, hade vi inte lämnat W.O. pga den felaktiga tidangivelse vi fick av Klubbledningen och haft detta i egna händer, det känns kört även om drömmen alltid är vid liv och hoppet är det sista som överger en människa, så vi går ju för vinst och jag vill absolut vinna skytteligan också, berättar AIK-Henke.
Han är en veteran i Kommunen men varken han eller klubben har varit så här när en fullskalig triumf tidigare.
- Jag har tittat på vad man behövde för egenskaper för att bli bra inomhus också, där gjorde vi en katastrofsäsong förra året. Därför har jag tränat det, säger AIK-Henke.

Någonstans där verkar denna avgörande afton befinna sig - i gränslandet mellan skoj och allvar.
Samtidigt som spelarna hoppas på guld finns det en fruktan för vad de kommer känna om de inte gör sin del av jobbet och vinner ikväll. Matchen ikväll är minst lika viktig som de tre senaste.
- Kommunen har sin kultur och den måste bevaras, säger David G och poängterar att det är först när den första generationen när domaren blåser av de tidiga matchen som det avgörs om Kommunen har chans på guld, silver eller brons.
David har varit borta mycket under hösten och han säger att det tar på krafterna att missa Kommunens hemmamatcher. Besvikelsen blir stor.
- Jag vet inte hur många jag missat i år, men det var i alla fall länge sedan vi förlorade och jag kommer aldrig tröttna på kaffe och croissant som jag alltid tar på väg till matcherna, säger han.
Men lyckan över att göra sin bästa säsong genom tiderna och tanken på att detta ändå inte räcker för att få stå överst på prispallen ikväll delar laget, men inför kvällens avgörande ringar Oscars kloka ord in känslan, samtidigt som den ger en subtil vink till Klubbledninges om det bistra misstag som ledde till W.O.
- We will do our part.


Förutsättningarna för guld:
Rissne Comebacken tappar poäng mot Ortens Favoriter: Då får Kommunen silver vid seger


...och sen om serieledarna Say Wallah förlorar mot Pappchester Utd: Kommunen vinner guld i serie A vid seger mot BitSoccer


/BloggredaktionenInga kommentarer: