måndag 9 februari 2009

En inspirerande lördag

Det var två väldigt olika lag som möttes i lördags. Det ena, med det löjliga namnet LSG United, ligger tvåa i serien och består av ett gäng unga killar som brukar träffas på fredagkvällarna och köra en rejäl omgång TV-spel. Dagen efter möts de i Brommahallen, en halvtimme innan matchen, värmer upp gemensamt och lirar. De har tryckt egna tröjor, med sina efternamn på ryggen, läckert lagmärke på bröstet och dessutom gjort några extra som är märkta "reserv". Att någon av dem skulle ta sig en cigg direkt efter matchen är helt otänkbart.

Sen är det vi, Kommunen. Vi spelar i korpen. Vi ligger näst sist och alla våra spelare var ute på fredagen. En av oss vaknade i Skärmarbrink 45 min innan matchstart. Två minuter innan matchen började var vi två personer på plats, de andra kom precis när domaren blåste igång spelet, en kom i halvtid. Vi har alla olika vitfärgade tröjor, en av oss spelade i ett par kritstrecksrandiga Cheap Monday-byxor och seglarskor. Det är inte tufft att komma försent och vara dåligt förberedd. Det är inte heller tufft att dricka alkohol dagen innan match, men detta är sanningen. Det är så här Kommunen gör, det är så här vi lever. Vi älskar att vinna, att spela fotboll, men vi älskar det andra också. Det som borde göra vinnandet och spelandet svårare. Man ska kunna vara ute och ta en bira, kanske till och med äta två pizzor under samma kväll och ändå vara i så pass bra form att det räcker till en vinst. Det är så det borde vara i korpen, och det är så Kommunen vill ha det.

Med Sebbe, Staffan, Jens och en kraftigt försenad Hedsved utanför truppen vid matchstart satte vi igång spelet med endast en avbytare.

Med bakgrund av detta borde dagens matchresultat vara lika väntat som Kristers kritik. Eller?

Som bekant har Klubbledningen i samråd med lagkapten Gustav Hallmer valt att skrota vårt gamla spelsystem 2-2 och gått över till Framgångsmaskinen. Och nog levde maskinen upp till namnet allt. Jajamensan.

Hallmer och Dan utgjorde i första hand kantlåset, bredden och Daniel var i den defensiva positionen. Martin på topp och med Bengtsson som avbytare började Kommunen visa upp ett spel som ingen i Division 22 sett maken till under hela säsongen. Passningarna var säkra, metodiska och hela tiden fanns en tanke, en idé som låg steget före. LSG jagade boll, hade ett alldeles för kompakt lag och höll inte koll på Kommunens djup och de rörliga lagdelarna. 1-0 kom logiskt och ganska enkelt. Martin blev friställd, sprang mot mål och med en försvarare i sidan och en utspringande målvakt lyckades han få bollen att leta sig in i nätmaskerna.

Jesper som, pga Jens frånvaro, fick stå i målet gjorde en hysterisk insats. Han var alltid tillgänglig för ett säkert bakåtpass och ibland gjorde han Paul Coffey-artade genombrottslöpningar som så när resulterade i mål. Vi gick till halvtid med råg i ryggen. Men samtidigt fanns minnerna av tidigare nederlags utformning i bakhuvudet. I nästan alla matcher har vi tagit ledningen och sedan tappat den. På grund av att vi inte orkat. På grund av att vi haft för lite mannar att byta med. I lördags var i exakt samma situation, fast med ännu färre avbytare än vanligt. Men utan att prata om det gick vi ut på planen igen. Det var nya tider och de nya tiderna stavas Framgångsmaskinen.

Visst, det som skrivs här bör väl ses som en smula subjektivt, men jag tror inte det finns många som skulle lägga in ett veto mot det faktum att Kommunen dominerade matchen totalt i andra halvlek. Visserligen var domaren orättvis, hade probelm med att avgöra vem som skulle ha bollen vid insparkar, hörnor samt var och när det skulle vara frispark, men det spelade ingen roll. LSG var utmanövrerade, totalt avväpnade och kontrollerade. Kommunen var så övertygande att 1-1 målet som kom kort in i andra halvlek kändes som en bagatell. Dock var det upprörande att se eländet. Det var inget vackert mål, det var som om våra spelares briljans i straffområdet frös till i en sekund och på något konstigt sett lyckades ingen rensa. LSG tog vara på detta, det enda misstaget vi gjorde på hela matchen, och fick in bollen.

Carl Hedsved anlände till matchen i halvtid efter att ha försovit sig. Han adderade ny energi till truppen och nu handlade de egentligen bara om en sak. När kommer Kommunens ledningsmål? Chanserna var många, våra duktiga kantspelare kom ofta till skott, men ofta gick bollarna över eller långt utanför. Bengtsson hade ett fint läge i straffområdet, men hans bredsida blev en hög lobb som tillslut hamnade ovanpå målet. Där har vi något vi faktiskt kan förbättra, vi utnyttjar inte alla de chanser vi faktiskt skapar. Det borde blivit fler än två mål i lördags.

Målet kom och det var återigen ett propagandamål. God rörelse och distinkt klappklappspel bildade ett riktigt mönsteranfall som avslutades med att Hedsved friställde Andersson som bara hade att stöta in bollen i öppet mål. Saken var klar och i de sista tio minuterna kunde Kommunen rulla boll och LSG käka gummi. De blev frustrerade, arga, fick till och med en spelare utvisad.


Framgångsmaskinen levde upp till sitt namn. Andra raka vinsten, 2-1 mot serietvåan och nu fortsätter klättringen mot toppen. Känslan i lördags var lika oslagbar som Kommunen och firades med en mycket trevlig after-5-a-side-öl på Kommunens egen vinnarbar Sorbon.

Kalmar Kommun - LSG United 2-1
Målskytt: Martin 2
- Framgång, killar. Framgång kommer med hårt arbete och flit. Intensiva träningar och metalt fokus. Sen måste man ge 110 procent hela tiden, oavsett om det handlar om ett simpelt morgonpass eller om finalen i Champions League. Ni kommer aldrig komma dit killar. Den här vinsten och det nya spelsystemet är ingen framgång, det är nonsens. Det enda som är imponerande är hur man kan bli glad av så lite. Det är lite som att kasta ett ben till Sigge. Han blir överlycklig och jag säger alltid "Sigge det är ju för fasiken bara ett ben" men han bryr sig inte. Han blir lika glad varje gång, men killar. Han är en hund, hundar blir glada för lite. Frågan är, hur vuxna män kan bli glada över en turlig uddamålsvinst mot ett gäng småkillar som inte ens har gjort lumpen? De var ju tama och fromma som små, små lamm. Att ni förlorade mot dem i höstas var i och för sig inte förvånande, men att ni vinner idag är ju ingen prestation alls. Det räcker inte, det kommer inte att räcka och det skulle inte räckt ens om ni bytte ut hela ert förbannade lag. Det finns inget att vara glad för, för jag vet att ert smile kommer turn upside down redan i nästa match.
--------
Nästa match är nu på lördag i Brommahallen klockan 15.50 och SFI står för motståndet.
Come on baby, walk with a winner!
/Klubbledningen

Inga kommentarer: