fredag 18 maj 2012

OveTove: Bär detta frukt?

Redan alla välsmorda loafers på gågatan i sundets pärla varslade om att något var på gång. Folkvandringen i den stundtals vassa vinden upp mot Kristinebergs IP uttryckte förväntan. 

Alla var där.

De flesta lämnade dock arenan missnöjda efter Kommunens två upprullningar och knappa men klara oavgjorda resultat, 2-2 mot Rissne IF Comeback. Mästarglansen från premiären var nästan bortblåst.

Årets andra korpmatch var ingen festlig aperitif. Kommun-backen Bebbams skeva rensning ut över sidlinjen efter tio sekunder spräckte illusionen att korpfotboll kan mäta sig med den som spelas i ligorna på kontinenten.

Det tog sig efter att jag lyssnat när Bruce Springsteen med hjärta och smärta, i mina hörsnäckor i pausen, slagit an tonen i magiska "The River", men under de inledande 20 minuterna var decibelnivån bland matchens vittnen bara försumbart högre än vid påvens begravning.

Tystnaden genomskådade den undermåliga underhållningen. Den andades en unison undran: var det inte bättre än så här?

Den oändliga förberedelserna och de lika oändliga förhandsspekulationerna spär på villfarelsen att det på våra breddgrader kan spelas boll som i de ”riktiga” serierna. Vi glömmer så lätt.

Trots att konstgräset på håll såg ut som en normal matta runt midsommar var de tekniska felen, för att tala handbollens språk, väldigt många.

Så långt i matchen hade Klubbledningen fått dåligt betalt för sin nya uppställning (2-1-2-1).

Bortalaget såg ut att vara en man kort i sina fruktlösa långbollar fram mot ensamme harpunen Gaston.

Mittfältet dominerade inte alls trots sin övertalighet. När rörligheten lyste med sin frånvaro såg vi heller inget kantspel.

Men när Endrit började få tag i bollen sedan de bakomliggande Dr Dahlis och Mål-Pål sakta men säkert jobbat sig in i matchen beskrev det nya spelsystemet en viss strategisk suveränitet.

Nya spelvägar uppfanns. Fille D grävde guld på kanten. Det fanns en röd tråd i spelet. Slutar Gutta Hallmer "kladda" med bollen kan spelet vändas än snabbare.

Då saknades inte heller den anonyme Martin bolls tyngd i offensiven.
"Midtbanefemman" är inte precis norsk i sin stil, men utgör ett gott skydd för backlinjen. Hade Kommunen haft kvar sitt flyt från i förra matchen hade dock både en och två bollar kunnat studsa in bakom Rissnes målvakt när de sjönk i banan.

AIK-Henke, som formades under Stuart Baxters tid i AIK, kan fortfarande se ut som ett sprattlande sjölejon när bollen kommer emot honom för snabbt. Samma livliga kroppsspråk sprutar från Filip Ainouz i motsatt straffområde.

Den lindsdalska vinnarskallen, hänsynslös och bufflig som en hockeyspelare, sorterades bort som egotrippad diva av tränaren i Kåremo en gång i tiden. Blixtrar dessutom Back-Kalle till som i första matchen lär ingen i Kommunen klaga.

OveTove är en fristående, anonym kolumnist och krönikör på Kalmar Kommuns blogg.

Inga kommentarer: