onsdag 2 maj 2012

OveTove: Konstgräset lyfte premiären

Sällan har jag i en korpfotbollspremiär sett bollen rulla så snabbt och påfallande ofta till fel adress som i fredags.

Och då har jag ändå följt cirka 30 säsongsöppningar; när glädjen över att kulan åter är i luften inte sällan förbytts i tvivel och tristess på grund av den låga spelkvaliteten. Som under det trista 1-1-mötet mellan Kommunen och Goldens Studs ifjol och mot Runehunda (2- 2) 2009, också det på gruset i förorten.

Men de första 40 minuterna i fredags var, trots allt, riktigt kul. När tjälen fortfarande biter sig kvar i markerna utgjorde Kristinebergs IP rena Wembley-mattan för aktörerna.

Motståndet mot artificiellt underlag tycks annars vara allt annat än kompakt bland spelarna, flera generationers vetenskap har förfinat konstgräsets förutsättningar.

Det har redan förlängt säsongen - träningsmässigt. Men än saknas acceptans för att det även skulle göra seriespelet längre, främst under vintermånaderna februari och mars.

Ett uppehåll från början av december till slutet av januari, som i Danmark, skulle göra att utomhuskorpspelet i Sverige kunde rätta in sig i EU- ledet.

Det är märkligt att den debatten inte förs när svenska korpklubbar så gärna vill närma sig kontinenten och ett ökat antal tävlingsmatcher står högt på önskelistan.

Kommunbloggen:s korppremiärsnedräkning har istället bjudit upprepningar som uttalade av en papegoja. Mål-Pål hit, revanschlusta dit. Grusplanerna i Fruängen och Bredäng har fått mest kritik.

Men är det någon som tror att AIK-Henke haft lika lätt att få en sådan klinisk träff på en dammig och ojämn grusplätt? Nils Dahlberg pressade bollen stenhårt som han hade fått läget på en golfgreen. Yannick Hallmers lätt skymmande gestalt hjälpte till att fördröja reaktionstiden för gamle Kommunhjälten Mål-Pål.

Det segervissa hemmalaget fick därmed en bra start för sin kontringstaktik. Med två mittfältare kvar på egen planhalva, Nils och Fille Dalis, fick Hallmer slita ont för att alls få med spetsen Martin boll i spelet.

Det gjorde de alldeles utmärkt. 1 - 1 hade varit orättvist, och några snabba omställningar visade att Ortens Favoriter inte har samma harmoni i försvaret som när Back-Kalle och Erik W dominerade i eget straffområde.

Kommunens långe mittback Kalle visade prov på suveränt huvudspel och föll aldrig offer för myten att en enkel försvarare aldrig kan tända flamman.

I den tveksamma situation som bara minuterna senare ledde fram till Filip Dalarns knuff på en stackars ungtupp I Ortens Favoriter ämnade den suveräne domaren Ola först instinktivt att varna spelaren för filmning. Med det gula kortet uppdraget ur bröstfickan ändrade sig rättskiparen sedan och det fick räcka med en tillsägelse, till Filip.

Det var inget trovärdigt beslut. Det är väl bra att domaren tänker efter, men vem dömer egentligen? Förbindelsen med spelarna kan nog också distrahera. Under några sekunder såg Ola faktiskt inte ut att veta vad han tyckte.

Ett slags moralisk rättvisa skipades när Ortens Favoriter slapp en frilägesutvisning sedan Martin boll blockerades av en långsam försvarare som om han var kvar som knatte på grusplanen i Fruängen.

Det hade faktiskt kunnat bli triss i straffar när Bebban i slutet stoppade ett skott med armen. Men Ola friade liksom Kommunens tillresta supportrar gjorde när bollen sökte handen på en annan försvarare.

Jag stannade till hos de två, för första gången i år, mycket duktiga mitt-mittfältarna under veckans ”after game”-öl som Back-Kalle ordnat. Spelarna och alla som följer sporten ska vara glada att det finns några som vill ta sig an det svåra uppdraget.

Kommunen missade en bråkdel av sina chanser i andra halvlek. Klubbledningen har i mina ögon fortfarande för många yttermittfältare i sitt lag.

OveTove är en fristående, anonym kolumnist och krönikör på Kalmar Kommuns blogg.

Inga kommentarer: