fredag 27 april 2012

Grattis på födelsedagen AIK-Henke

                                                                VI GRATULERAR
"Idrott är hur roligt som helst"


Idrotten har följt AIK-Henke genom livet – som aktiv, men också som en engagerad supporter, styrelsemedlem och arrangör. Fortfarande försöker han åka skidor en gång om dagen och kalendern är fulltecknad med möten i olika föreningar.
I dag, fredagen den 27 april, fyller han 29 år.

– Visst, det tar massor med timmar att engagera sig inom idrotten, men det är hur roligt som helst, säger AIK-Henke.

AIK-Henke växte upp i Solna och är den tredje generationen som bor på bruksorten. Hans farfar var Art Director på den familjeägda mediebyrån och AIK-Henkes pappa efterträdde honom.

– När jag var femton kom plannern till pappa och frågade om det inte var dags att grabben, alltså jag, började jobba snart. Så fick jag jobb inne på byrån.

Det var när två kompisar började idrotta som AIK-Henkes engagemang satte fart på riktigt. Bästa kompisarna Roine och Petra började spela fotboll i AIK och Roine tog under sin karriär hem skytteligan vid tre tillfällen, både den interna och externa.

– De var fyra stycken i laget som var fullkomligt överlägsna, de bara lekte med motståndarna. Jag minns en match där de bestämde sig för att köra för fullt första halvlek och sedan bara flyta med den andra halvan. De gjorde det och vann ändå stort.

När det var dags för OS i Sydney bokade AIK-Henke en resa ner till Australien tillsammans med sin dåvarande kompis Roine och två personer som han tagit kontakt med via internet. Tanken var att se den nya favoritsporten: Paddling, men han lyckades inte få tag i en plats i på läktaren, det var slutsålt. Flygbiljetterna var ändå bokade och de reste till Australien ändå, en resa som AIK-Henke i dag beskriver som helt sanslös.

– Vi var en vecka i Sydney och såg på OS, bland annat såg vi handbollsfinalen där Sverige fick silver. Största idrottsögonblicket var nog ändå när Cathy Freeman vann och alla på fri idrottsarenan reste sig. Det jublet kommer jag aldrig att glömma.

I dag bor AIK-Henke i Stockholms innerstad, många av hans vänner bor kvar i Solna. Det är långt upp dit men AIK-Henke försöker ändå åka upp två gånger om året och han berättar att han gärna tar pendeltåget även om tunnelbanan är ett ”smidigare” alternativ.

– Det är lika långt från knivsöder till Solna som från knivsöder till Långbro, så det är en bit att köra. Jag åker pendeltåg åtminstone en gång om året och då somnar man på Centralen i Stockholm och vaknar uppe i Solna Station. Sedan kan man träffa väldigt trevliga människor på tåget, det har jag gjort varenda gång.

Vid sidan av idrotten spenderar AIK-Henke gärna tid på att släktforska. Han har hittat släktanknytning så långt bak som till Olof Skötkonung och på sin farmors sida är han släkt med Per Olsson som var bondeståndets talesman i riksdagen och dopfader till Karl XII.

– Jag har en bild på honom, säger han och visar ett vykort med en pompös herre. Han blev faktiskt den första icke kungliga som målades av, rätt kul egentligen.

/Familjeredaktionen

2 kommentarer:

AIK-HENK sa...

Det här var tamejtusan det finaste jag hört sedan jag konfirmerades.

Kärlek

Kalmar Kommun sa...

Känn kärlek Henric!