onsdag 25 januari 2012

Hallmers hemkomst ett klipp för staten - Superstjärnan får delar av sin förmögenhet beskattad i Sverige

NEW YORK. Det talas redan om årets comeback i Brommahallen. Och att han är jättefavorit till att bli "Veckans Kommunalarbetare", priset som matchen bäste spelare. Gustav ”Yannick” Hallmer, 25, viftar undan de höga förväntningarna inför sin första seriematch i Kalmar Kommun sedan sommaren 2011.

Det blir bara en match för ”Yannick” med Kommunen. På tisdag återvänder han till sin lägenhet i New York. Men comebacken har skapat enorma svallvågor som märks långt utanför de kretsar där Kalmar Kommun vanligtvis är det huvudsakliga samtalsämnet.

Gutta ”Yannick” Hallmers comeback i korpen är inte bara ett klipp för Kommunen och svensk fotboll. Också moderaternas finansminister Anders Borg kan glädja sig åt superstjärnans återkomst.

"Yannick" som under sina 5 månader år i USA tjänat betydligt över 500 miljoner kronor kommer nu att få delar av sin förmögenhet beskattad i Sverige.

- Men det är han säkert beredd på eftersom han tagit det här beslutet, säger Jens Jonasson klubbdirektör i Kalmar Kommun Fotboll.

- Och det hade ju hänt när han än flyttat hem så han kanske tyckte det var lika bra att göra det nu.

Hallmer har skrivit på för Kommunen under hela kommande helg oavsett om den pågående Sverigeresan avbryts. Det innebär att han stannar över den gräns som innebär att spelarna ska beskattas enligt svensk lag. Fram till dess betalar de en särskild, lägre skatt.

- Huvudprincipen är att svenska medborgare som vistats i landet längre än 183 dagar är obegränsat skattskyldiga i Sverige, säger Stefan Eriksson, handläggare vid Särskilda skattekontoret i Ludvika.

- Det gäller också förmögenheten.

"Yannick" har under ett antal år tjänat mest av alla svenskar. En undersökning som tidningen Privata Affärer genomförde för några år sedan visade att Hallmer tjänade 75 miljoner/år att jämföra med landets då högst betalde direktör, Lars Östling på Scania, som "bara" hade en årsinkomst på 30 miljoner.

Hur mycket av ”Klubben”- och Kommun-stjärnans förmögenhet som hamnar i den svenska statskassan beror på hur pengarna placerats. ”Yannick” har tillsammans med pappa Håkan bland annat investerat 30 miljoner i Linnéuniversitetet I Kalmar och via det egna bolaget Faces & Asshole Sverige AB också satsat mångmiljonbelopp i den nya evenemangsarena som ska byggas i kommunen. Delar av förmögenheten är också placerad i aktier och pensionsavtal.

- Vi får se hur vi ska lösa det här. Vi tittar på olika lösningar som blir bäst för Gutta, säger Simon Jeansson, Hallmers svenske agent och sponsoransvarige.

Jeansson är kritisk till de tuffa skatter som drabbar bland annat Gustav Hallmer när han nu flyttar hem - åtminstone för en helg.

- Jag tycker att finansdepartementet borde se över hur man ska kunna hjälpa våra främsta ambassadörer. Men som det är i dag är det ingen fördel att vara duktig idrottare i Sverige. Jag tycker det är tragiskt, säger Jeansson.

Skulle du råda Gutta att flytta till Monaco i stället för till Sverige?

- Jag vill inte uttala mig om det. Det är något han själv måste känna.

Skattekontoret varnar också för att "sexmånadersregeln" kan vara snävare än många spelare räknat med.

- Rättsläget är oklart. Men tiden kan komma att räknas från att spelarna kom hem på semester i somras. Då har de sex månaderna snart passerat, säger Eriksson.

Spelarna ska efter sex månader också betala svensk inkomstskatt på sina löner. Enligt Stefan Eriksson på kronofogdemyndigheten i Stockholm kommer Kommunen inte att betala ut vare sig domaravgift eller andra medlemskap i föreningen och andra förmåner till sina hemvändande USA-spelare.

/Klubbledningen

1 kommentar:

OveTove sa...

Hade hellre sett att Mål-Pål spelade istället för honom där.. Pengar är inte allt!