tisdag 14 juni 2011

Krister: Kommunens problem är målskyttet

Gillar ni problem men inte lösningar hade ni gillat Kalmar Kommun- FC Absinth i går.

Båda lagens problem heter målskytte.

Lösningen tycker jag vi döper till Skyttekung.

Det var i låten ”Tipsy” som gangstern 50 Cent som rappade:

”Bottom of the 9th in the series gotta score / If not I gotta move on to the next floor”

Kalmar Kommuns oförverkligade drömmar de senaste åren har berott på att de fått kämpa lite för mycket för att göra mål. Problemet finns kvar, det är en lika stor utmaning för Klubbledningen i år som i fjol. I går brottades de med det igen, och det var ett nöje att se det.

Det var ett nöje att se övriga laget bidra med en av de mest imponerande koreografier jag sett från en kortlinje i korpen.

Det var ett nöje att sitta med solen i ansiktet och känna sommaren komma.

Det var – det ska vi prata mer om – ett enormt nöje att se Erik Wetter, 28, igen.

En väldigt bra match

Men vi börjar med anfallet.

Absinth körde över Kommunen förra året, sedan backade de och körde över dem en gång till. I går ville jag se om det var en slump, framför allt ville jag se om Absinths fruktade anfallare är lika mycket dirigent som han såg ut att vara mot förra året.

Det var han inte. Han verkar slutat med fotboll.

Första kvarten var en chock för mig, pojken som vill vara Peter Crouch, Martin Andersson, tjuvade åt sig 1–0 efter ett par minuter, och det var ju inte bara det. Firma Gustav Hallmer/Jensa Kirke hade ett märkligt mål ihop, det gick långsamt och var guppigt och gick mellan benen på målvakten.

Det har varit en tung start på säsongen för Kommunen.

De kunde lagt sig ner och gråtit och längtat hem till Kalmar, men istället höjde de sin nivå. Distinktare förstatouch, snabbare leveranser, högre bolltempo. De kan nog klara rollen som seriens målsnåla välspelande mittfälts/försvar-maestros i år, för i går lät de inte Absinth andas, inte förrän efter matchen.

Det var en väldigt bra korpmatch, inte bara för det där med solen i ansiktet. Precis som när Kommunen spelade jämnt mot Golden Studs i premiären så var det välspelat i Fruängen igår, och precis som mot GS så var laget som stod i brygga ett väldigt kompetent lag som kunde sitt bryggastående.

Men de behöver även något annat. Något mer.

Kalmar Kommun har ingen spelare som gör femton mål på en säsong. De spelar inte på det sättet. Deras spets heter ”Mål-Pål” och tillbringar nittio procent av tiden med sin mammakammade medelpadspage på vitt skilda delar av planen. AIK-Henrik är så viktig och ambitiös, men han ligger ofta för långt ner, och för tillfället är min Sebbe mest blek.

De behöver något annat.

Klubbledningens brist heter Skyttekungssaknad.

Eller, det gör det förmodligen inte alls. Men efter matchen bad jag de översätta ”måltorka” till kalmaritiska, och efter att ha funderat i en evighet var det det närmaste de kom. De har ingen skyttekung än.

Däremot är laget oerhört mycket mer av ett rörligt, spännande fotbollslag än målproduktionen visar.

AIK-Henke var lika bra igen

Med Wetter i rumpan spelade backlinjen försvarsspel och mittfältet mittfältsspel. Men anfallsspelet saknade samma logik. Martin boll spelade crouchiskt anfallsspel och gjorde det mycket bra, Danielsson knöt ihop anfall och mittfält och det fanns så mycket passnings- och löpspel att det var en fröjd att se.

Det var roligt att vara på besök i Fruängen igår, men vi måste ställa högre krav på målskyttet.

Vill ni förstå hur så finns det siffror på det – de spelade ut Absinth under 40 minuter, men hade bara två skott på mål. Det är som med Tom Cruise: att man är snygg betyder inte att man inte har problem.

Absinth höll ihop sitt försvar fint, men Kommuen fick sitt 2–1 till slut, ett samarbete mellan Hallmer och Kirke. Hane var också lika bra som i premiären, han utmanar på samma sätt i korpen som i när han spelade i Kalmar AIK, och tar sidledslöpningar lika ofta. Kantspelet är mindre komplicerat, en snabb och teknisk spelare är alltid snabb och teknisk.

”Mål-Pål” är så oerhört intelligent

Som solen var på väg ner såg det verkligen ut som om Kommunen skulle pressa sönder Absinth och ta hem matchen.

Den som skapade pressen heter ”Mål-Pål”.

Jag har sett honom i tre säsonger hittills, men är fortfarande förälskad. Hans första touch igår var en vunnen nickduell mot den 40 cm längre backen i Absinth, hans andra touch var en perfekt vändning förbi samme försvare.

”Mål-Pål” är kvick, teknisk och men oerhört intelligent. Han behövde bara ett par minuter för att få Absinth:s backlinje att tänka efter och ge sitt eget lag lite andrum och spelutrymme.

”Mål-Pål” är fortfarande ett barn, tunn och liten. Filip Dalarn borde mata honom med grädde, kakor, omtanke och en skiva carpaccio om dagen. Om han bara får en forwards-kropp och en vänsterfot så är han för stor för korpen inom två år, och när jag frågade honom om hans spelintelligens sa han:

– Jo, men jag är smart. Det är det många som sagt.

Det var inte ett dugg kaxigt. Det har gått sex omgångar av korpen, och jag har fått se välfungerande spel i nästan samtliga matcher.

Men det räcker inte för mig.

Inga kommentarer: