torsdag 22 oktober 2015

Kalmar Kommun har vunnit sitt första guld någonsin!
 

KRISTINEBERG Den fula ankungens märkliga förvandling i Hans Christian Andersens underbara sagovärld slutade i en total fulländning. Naturligtvis kunde inte fotbollssagan om den fula ankungen Kalmar Kommuns äventyr i Serie A sluta på annat sätt.

Den sista matchen på den öldoftande och slitna konstgräsplanen i Kristineberg slutade med förlust. Men sent ikväll mejlade Teljfors Kommunens klubbledning. GoExcellent spelade inte sin sista match och diskvalificeras därmed. När tabellen räknas om hamnar Kalmar Kommun överst i Serie A. Klubbens första guld någonsin är ett faktum och en enda stor happening.

Guldlirarna såg efter bragden ut som lyckliga buspojkar. De var så till sig att de inte ens kunde stå stilla. Seriesegern blev kulmen på en unik tabellomskrivning. En stundtals lysande säsong med enastående försvarspel och en rekordliten plusmålskillnad på enbart två mål räckte för laget första guld någonsin. Det var helt enkelt en bussparkering av bästa märke.

Bragden i Kristineberg innebär det första guldet i historien. För första gången har Kalmar Kommun lyckats hela vägen. Dessutom på ett sätt som är oerhört märkligt.

Rent sportsligt är det inte alls den bästa säsongen i lagets historia. Men definitivt den mest oväntade. En back, Sebbe, vinner skytteligan, Kommunen har hårdsatsat på defensiven och spelat i numerärt underläge flera gånger. Dels pga manfall och men också för att nyförvärvet, den 42-årige montenigrinen Aleksandr, som lirat i rumänska högstaligan, bara orkat med en halvlek när det inte funnits folk på avbytarbänken.

De senaste årens topplaceringar och offensiva spel i all ära men guldet i Serie A, korpens högsta division, är oerhört mycket större. Kalmar Kommun är också fullt värdiga mästare. Visserligen blev det stryk i några matcher, men laget slog Dragonerna och vann dessutom över Berger i en av 
matcherna. Därmed råder det inget snack om vilket lag som var bäst.

Men det bästa av allt är att detta Kalmar Kommun faktiskt kan vara ett lag för framtiden. Det här var den stora generationsväxlingen med Nils minns-Nils och Back-Kalles brorsa som resulterade i guld. Fantastiskt!

- Jag är otroligt glad. Det är det största jag gjort hittills, förklarade Back-Kalles brorsa för sin äldre bror Back-Kalle via webben efter den sensationella segern.
 
- Jag kan inte säga att det mesta har stämt för mig personligen den här säsongen men det var skönt att vinna en så tät och jämn serie. Jag har varit nära några gånger att spela en hel säsong utan att lyckas fullfölja, förklarade Back-Kalles brorsa.

Egentligen är det märkligt att första guldet inte kommit förrän nu.
- Äntligen lyckas vi, och så får man bara vara med en stund på plan, säger M.Bo, numera bosatt i London, sedan han nåtts av beskedet.
  
Misstolka inte uttalandet. Den pratglada Lindsdalssonen var inte besviken, snarare oerhört tacksam mot lagkamraterna som klarade upp det här, trots förlust med hela 5-1 i sista matchen mot Berget.

- Fantastiskt försvarsspel och en otrolig arbetsinsats, tyckte målvakten Damir, märkbart rörd av seriesegern.

Den kroatiske målvakten försökte inte ens låta neutral.

- Nej, i dag är det båda armarna i vädret, erkände han.

Hans före detta sambo Nenad nås av beskedet i Kroatien dit han flyttat sedan it's faiered.

- Vad duktig han var Damir - han spelar så kul. Damir kunde för resten ha blivit jätteduktig även i andra lagidrotter om han valt det, det är jag säker på.

Lagkaptenen Hallminho var inte sen med att hylla laget.

- Vi bestämde takten från första matchen. Det var vi som vann serien, inte Dragonerna som förlorade den. Ett avgörande ögonblick var faktiskt när David Gardell hyrde in tre identiska it-tekniker, alla högerbackar, Mälarhöjden hade inte en chans och vi hade inte haft fullt lag den matchen annars, säger Hallminho, som tillsammans med Sebbe och M.Bo varit med sedan Kommunens första match i Division 22, året var 2008.

- Tänk alla spelare som var med då? Dörren, StaffanåBengt, Divan och Pensa i mål. Vilken resa från en möglig hall i Bromma till det här, säger backen Sebbe som var Kalmar Kommuns tveklöst bästa spelare under guldsäsongen.

AIK-Henke var bara 25 år när han spelade sin första match i Kommunen. Fille Dalarn 21 och Mål-Pål endast 19 år gammal. Nu är dom mästare allihopa.

En klart tagen Mål-Pål konstaterar:

- Tårarna bara kommer. Jag blir alltid rörd när jag tänker på alla i laget som kämpat för detta.
Filip kom som vanligt med en oväntad infallsvinkel, full av beundran för Eskos prestation:

- Även om Esko spelade oerhört lite den här säsongen så tycker jag han har en enorm värdighet på planen. Plus i kanten för det. Han är en nyskapare och uppfinnare som höjt den här sporten en dimension.

- Det är vackert att se honom röra sig i hagen. Han är så otroligt snabb i fötterna, det glöms ofta bort. Kalmar Kommun är inte kända för att vara bäst när det gäller direkt, och det är härligt att vi lyckas vinna serien och samtidigt inte överprestera, tillägger han.

AIK-Henke blev överraskad och sedan mycket tagen efter beskedet

- Det är helt sjukt. Men det här är bara början, att sluta nu skulle bli ungefär som om Sven-Erik Magnusson slutade i Sven-Ingvars och en av de duktiga kompgitarristerna blir ny förgrundsfigur i bandet.

Men den som bäst sammanfattar känslorna för Kommunens första guld genom tiderna är ändå Höglandssonen och Damirs absoluta favoritförsvarare, Oscar:

- Jag ha längta till det här.


/Bloggredaktionen

Inga kommentarer: