tisdag 17 februari 2015

Det här är ju toppen, Kalmar! Sebbe visar vägen. Krisen som bortblåst när "Kommunen" vände och vann

Foto. Damir
ANTONIOS, FARSTA Efter årsskiftet har Kalmar Kommuns fotboll balanserat på förödelsens brant. Här talades om krisen i de nya tröjorna, tappade ledningar och en spelartrupp med stukat självförtroende. Med fyra omgångar kvar av Mästerskapsserien har Kommunen fortfarande chans på medalj, 3-2 (0-2) mot seriejumbo IFK Äpplet, vars bästa spelare i söndags var tillfälligt rekryterad från lag som spelat tidigare under kvällen.

Det verkar som om allt krissnack ökade sammanhållningen. Smärtnivån höjdes, i alla avseenden. Med löfte om nya tröjor (snart har M.Bo 86:an och AIK-Henke 2:an igen) och kolsyrad sportdryck från Kroatien signerade målvakten Damir efter förra veckans förlust, gav en trivselstämning som kan komma att växlas till idel vinster i de kvarvarande matcherna.

- Av motgångar blir man stark, är det inte så man säger, skrattar söndagens målskytt, AIK-Henke, 31 år, som inför den här innesäsongen hade stor krav på sig att leverera.

Äpplet sopade in viktiga 1-0 i 5:e minuten sedan ett tillfälle togs tillvara och lite klappklapp-spel gjorde att Kommunförsvaret gick bort sig. Med David G flåsande i ryggen (!) hittade Äpplet rätt, en tursam fullträff.

Samma klass

- Då var det ungefär samma klass på "tvåan". Lite ironiskt att Äpplets bästa spelare egentligen inte tillhör laget, andra bollen kom också från en av dem, ”felvänd” dessutom. Där "satt" den, säger AIK-Henke lätt ironiskt om 2-0 i 9:e.

Första halvlek var mycket underhållande, med offensiv, chansskapande fotboll från båda håll. I inledningen räddades Kommunen av målvakten ”Christian” som var Damirs ersättare och direkt antecknades för ett par applådknipande räddningar. Men slarv i hemåtjobbet gav ändå IFK Äpplet en ledning med 2-0 i halvtid

Efter paus började Kommunen sätta mer press på försvaret och det visade sig att bollosäkerheten i Äpplets försvar var deras stora akilleshäl. Tempot ökade markant även om skotten fortsatte att komma för glest och försent.

Föll snyggt

Men reduceringen kom. Bredsidespecialisten och lagkaptenen Hallminho satte, efter många, många försök, äntligen bollen i mål med sin patenterade och utskällda skottvariant. Hoppet väcktes till liv.

Sedan presenterade sig AIK-Henke med besked, efter snyggt förarbete av Sebbe och Hallminho fick M.Bo bollen felvänd, men kunde enkelt spela vidare till en fri AIK-Henke, som dundrade in kvitteringen

Foto. Damir
I en snabb kontring, i 26:e minuten, sprang Kommunen-forwarden AIK-Henke mellan Äpplet-paret i backlinjen. ”Henke” föll snyggt och den självkritiske domare dömde frispark i bra läge för Kommunens gubben-i-lådan på fasta situationer, Sebbe.

Smedbysonen, Kalmar Kommuns stora matchvinnare, gjorde inget misstag, 3-2 och "Sebbes" tredje mål för säsongen. Och tredje gången hans mål blir direkt avgörande. Direkt efter avspark errövrade Kommunen bollen och Sebbe gavs nöjet att språngnicka in 4-1. . . Johnny Ekström "putsade" siffrorna i slutskedet.

Bollen rann onekligen Kalmar Kommuns väg i söndags, efter ett 2015 fullt av motgångar. Det här var första vinsten med de nya tröjorna efter fyra raka matcher utan seger fjärde matchen i följd utan förlust, 10-16 i mål.

Kommunen har flera medaljer i modern tid, men saknar ett guld. Medaljchansen lever men någon serieseger är inte i sikte. Förklaringarna är många men enligt rykten har Damirs matvanor under hans nästan en månad långa julledighet haft förödande konsekvenser för försvarsspelet.

"Där finns allt"

- I Kroatien är maten oerhört billig och Damir har lagt på sig minst fem kilo på en månad, samtidigt är det här laget bättre sammansatt än förra säsongen, poängterar interna skytteligeledaren med fem fullträffar, AIK-Henke. Som spelar sin på 13:e säsongen i Klubben. Gammalt och ungt, teknik och styrka, här finns lite av varje, menar han.

Triumfen på söndagen var också en seger för l a g e t Kalmar Kommun. Alla bitar fogar i varann, och Kommunen är för dagen inte beroende av någon enskild spelare. Här finns en stark centrallinje, från säkre David G, bollskicklige Sebbe, bollvinnaren M. Bo och tekniske Hallminho.

För IFK Äpplet fortsätter det mesta att gå snett. Spelmässigt var laget inte riktigt jämnbördigt med Kommunen, i de avgörande momenten, fick deras inlånade spelare med sig lite tur, men annars saknades nödvändig skicklighet.
Fotografija: Nenad

- Jag lutar åt det senare. Annars har vi haft otur i tre månader, sade en bedrövad lagledare. Kommunens avgörande vill jag inte kommentera, menade han efteråt hade ett rejält snack med kvällen självkritiske domare.

Också ett svar

Kommunen saknade Mål-Pål, Nils, Damir och Faizal. För aftonen dominerades av AIK-Henke och avgjordes av Sebbe. Många chanser skapades men offensiven bet dåligt, trots mycket ambitiösa initiativ.


Nu vänds blicken mot de fyra kvarvarande matcherna, förhoppningen är att sluta med flaggan i topp och få vind i seglen lagom till den mycket efterlängtade utomhussäsongen.

/Bloggredaktionen

Inga kommentarer: