torsdag 7 mars 2013

Den smutsiga striden som delar Kalmar Kommun

KUNGSHOLMEN Helgens livsviktiga drabbning mot Bosphorus SK blir kulmen av hela säsongens kamp, en kamp om Kalmar Kommuns värdighet. Men framtiden är ett stort frågetecken. Vänner har blivit fiender i den infekterade strid som har skapat en stor spricka mellan försvarsspelarna Back-Kalle och Sebbe.


Ljuset väller in genom panoramafönsterna som vetter ut mot innegården på John Ericssonsgatan. Framför bordet där sydafrikanska årgångsviner ligger framdukat tillsammans med en frukostbuffé bestående av fyllda mini-ciabattor, färskpressad apelsinjuice, kaffe, kanelbullar och wienerbröd står Kommunens stora backstjärna Back-Kalle. Den tongivande storspelaren lutar sig lätt framåt över ett vitt ståbord och funderar över hur han ska svara på frågan som ställts. Leendet som grävt smilgropar i 25-åringens ansikte stelnar och hans omisskänliga brommadialekt som normalt sett låter sådär ”svenniskt” mjuk och rullande får en hårdare ton.
– Det har varit som en militärkupp, säger han.
Back-Kalle pratar om det som hela Klubben talat om de senaste dagarna: den stora splittringen i backlinjen. Mittbackmogulen utmanas nu i sin ställning som försvarsgeneral av smedbyfödde Sebbe, som är trött på att ständigt befinna sig i skuggan .
Sebbe har bestämt sig för att satsa på att ta över ledartröjan i lagets försvar. Ett första steg blir att claima smeknamnet Seb-Back, en tydlig vink till Back-Kalles back-prefix.
Mycket är osäkert. Många är arga.

Striden i backlinjen kom upp till ytan för en dryg vecka sedan under en presskonferens i brommhallen, bara ett par tunnelbanestationer från den lägenhet där Back-Kalle nu står och pratar. En av huvudpoängerna då var att de övriga hyllade sin mittbackstjärna för mycket. Sebbe, eller Seb-Back som han numera vill kalla sig, vill få chansen att skina – men det verkar svårt så länge Back-Kalle befinner sig på planen, vilket han gör i stort sett hela tiden.
– De första bulletinerna andades att vi skulle fortsätta som vanligt, men plötsligt blev Seb-Back förbannad, han skrek att han är den första och sista riktiga backen som någonsin spelat i Kommunen, men inget av det var ju sant. I slutändan kan man inte vara den siste backen så länge klubben inte lägger ner samtidigt som man i sista matchen väljer att bara spela med en enda försvarare, vilket verkar ganska ansvarslöst, säger Back-Kalle.
– Plötsligt hamnade jag i försvarsställning. När det handlade om samarbeten och andra förhandlingar så blev första frågan till mig om det ens fanns någon plats i försvaret nästa match.

Ryktesspridningen i motsatt riktning pågår nu också för fullt. Under eftersnacket får vi på bloggredaktionen små tips från Klubbledningen vars syfte inte är särskilt svåra att förstå. ”Det är kanske dags för en granskning av allt det här? Har ni kollat upp om Seb-Back har spelat bra på sistone? Har ni tänkt på om skydden sitter ordentligt på motståndarnas mittfält?”
Den granskningen brukar vara snabbt avklarad.
– Vi har inte hunnit ta upp den här frågan förrän nu, men om ni tittar lite mer på mig så kommer ni se hur grym jag är, ni tittar på Back-Kalle och hyllar honom, men jag har tom gjort mål som han tagit på sig äran för, säger Sebbe som numera vill bli kallad Seb-Back.

En jämförelse mellan de två har publicerats i Kalmar Kommuns nyhetsbrev och visar att båda två är mycket duktiga, men Seb-Back vill gå ännu längre.
– Jag är bättre än Back-Kalle, säger han.
Nils ”Dr Dahlis”, Kommunens mittfältsmotor, svarar svävande på frågorna om rivaliteten och vilken sida han tar.
– Jag vill köra i ett proffsigt team och på så hög nivå som möjligt, säger han.
Back-Kalle har sina standardbrytningar och hårda skott. Seb-Back erbjuder något annat.
Med Seb-Back som försvarsgeneral kommer laget bli snabbare och likna topplagen i Division 3A medan laget idag spelar mer avvaktande men expolsivt.
– Hur kan en fotbollsklubb gå in i en sådan satsning? undrar Filip Dalarn.
– Kommunen kan ju inte sätta sitt signalement på en match utan att Back-Kalle är inblandad, fortsätter han.

När Seb-Back och Back-Kalle vid sekelskiftet båda var i högstadieåldern hemma i Lindsdal respektive Bromma stod intresset för fotboll på sin absoluta topp. Patrik Andersson, Joakim Björklund och Johan ”Stegen” Steglander tillhörde idolerna och publikmassor vallfärdade till fotbollsarenor runt om i landet för att se de svenska idolerna utmana på olika nivåer.

Men från att ha jobbat nära tillsammans driver nu Seb-Back och Back-Kalle varsin satsning. Allt talar för att det kommer att delas upp i två separata backpar som byter av varandra.
– Han har agerat precis som en pirat, han har tagit med sig David G och försökt stänga oss andra försvarare utanför, säger Back-Kalle.

Föreslog ett gemensamt nice-konto
Kommunens Klubbledning har satsat både tid och energi för att få parterna att enas – utan resultat. I tisdags stängde de in sig själva tillsammans med Seb-Back och Back-Kalle i ett rum i Stockholm med målet att inte gå ut förrän man nått en lösning. Men relationen mellan parterna blev inte bättre.
– Den relationen är död sedan i tisdags, säger Klubbledningen som bland annat föreslog att spelarna skulle öppna ett gemensamt nice-konto hos Handelsbanken.
Seb-Back och Back-Kalle har tidigare briljerat som backpar. Nu kommer de inte att spela ihop mera och i helgen väljer Back-Kalle att helt avstå den livsviktiga matchen mot Bosphorus.
– Något är galet i Klubbledningens hantering av det här, annars skulle de inte dragit i väg. Vi är inte nöjda, så mycket kan jag säga. Ett nice-konto är ju nice, men det har ju alla redan och att ha ett gemensamt sådant.. Jag tror det där är lite som med kommunismen. Absolut det är en jättevacker tanke, det tycker jag verkligen. Men kolla hur det blev i Sovjet, fyfan alltså. Ja du fattar ju själv, det funkade inte i praktiken, meddelar Nils Dahlberg via SMS.

Den senaste dagarna har såväl Seb-Back som Back-Kalle pumpat ut gliringar mot varandra för att stärka sin egen trovärdighet. I intervjuer missar ingen av sidorna ett tillfälle att ifrågasätta motpartens uppgifter.
– Seb-Back pratar om snabba kontringar. Visst, anfallen skulle skapas lite snabbare men vi har kört den taktiken redan och folk orkar inte jobba hem om vi tappar boll vid mittplan så jag är lite svårimponerad av det där. Det är mer skillnad mellan en strategi för snabba kontringar eller väl avvägda passningar. Om man kommer upp i tre man som går på en kontring, ja då hamnar jag i knäet på Wetterskog, kommenterar Back-Kalle.
Hur matchen på lördag går vet ingen än. Samtidigt som positioneringen pågår för fullt pratar båda parter om att de är öppna för samarbete – på sina villkor.
– Visst jag kan spela med Back-Kalle men då ska vi göra det på mitt sätt och han ska inte gå med näsan i vädret, säger Seb-Back och avslutar med en syrlig passning till sin före detta partner.
– Egentligen är det som händer just nu hur spännande som helst. Och för en lag som Kalmar Kommun kan det också vara ganska vitaliserande att yngre förmågor som stjäl mycket utrymme och snor åt sig beröm tar ett steg tillbaka. Det lämnar ju plats för oss bollskickliga som är koncentrerade på att bjuda på bra, snirkligt försvarsspel.

/Bloggredaktionen

Inga kommentarer: