söndag 18 december 2011

Kommunens blogg granskar: En minoritet av spelarna är från Kalmar - Klubbledningen fuskar


Kommunen har inte velat se sanningen:

Trots åtskilliga varningssignaler har Klubbledningen inte gjort någonting för att själva undersöka hur det har stått till med de egna spelarnas identitet och ursprung. I stället har man nöjt sig med att lita på de falska utvärderingar som spelarna själva har försett dem med.


Martin boll
, skyttekung, men för tillfället målvakt och ansvarig för insamlandet av spelaruppgifter och medlemsavgifter. Idén om korplaget Kalmar Kommun var, tillsammans med Y. Hallmer, hans från början och sedan har den utvecklats i samarbete med vänner och bekanta bosatta i Stockholmsområdet. Men det är ett projekt som Martin boll har väldigt dålig kontroll över.

När Kommunens blogg intervjuar honom tror han till exempel AIK-Henke bär prefixet AIK pga sina starka sympatier med det blå-vita Kalmar AIK, eller Klubben som de kallas i folkmun. Medan AIK-Henke i själva verket hör hemma på Norra Stå i Solna.

- Vissa motståndare har påpekat att de har sett AIK-Henkes svarta shorts med en tydlig AIK-logga med Solnakoppling, men jag har väl tänkt att färgen och loggan berodde på att shortsen missfärgats i tvätten. Många killar är ju, pinsamt nog, dåliga på att ta hand om sina kläder, inget tydde på att AIK-Henke skulle var ett undantag, säger Martin boll.

Han tror dock inte att Mål-Pål har slutat i laget eftersom han inte stod ut med att förställa sin dialekt, som ryktet säger. Han har sett Mål-Påls födelseattest efter att ha krävt det, två gånger, första gången i våras.

- Jag var inte nöjd med hans insatser. Han var en av dem som inte hörde av sig under långa perioder. En kalmarit skulle aldrig hålla på så, men han visade sig vara från Kalmar, säger boll.

I verkligheten är både Filip Dalarn och Mål-Pål från Bromma visar Kommunens bloggs granskning.

Bloggen har under lång tid kontaktat både Filip och Pål. Både direkt och via deras anhöriga har de har framfört kritik mot hur de är oförmögna att bekräfta sin identitet. Lagets supportrar har berättat att de känner sig lurade. De misstänker att kopplingen till Kalmar är helt borta. Några av dem berättar för bloggen att det svar de har fått är att: "det bara är du som är missnöjd, alla andra är nöjda".

- Det är tråkigt. Beskedet vi fått säger liksom ingenting, besvarar inte frågan vi ställt. Det finns kanske anledning att se över det här. Vi ska inte behöva känna oss lurade, nu talas det till och med om att några av spelarna är från Växjö och att de fått en nystart i Kommunen, säger en supporter som vill vara anonym.

- Alltså, jag är från Kalmar, har alltid varit det, jag föddes till och med där, nu driver mina föräldrar ett pensionat på Österlen. Du hör ju, om inte det är bevis nog så vet jag inte om det finns någon sanning här i världen, säger Filip Dalarn.

Men Österlen ligger ju i Skåne?

- Du, jag har ett viktigt möte nu på Nacka Forum, måste hinna med tunnelbanan.

Filip försvinner i väg, men Back-Kalle tar vid där Filip slutade.

Han säger att han har tagit upp brister med lagets kalmaridentitet, när han har fått kännedom om problemet. Men han medger att man inte har kontrollerat alla spelare.

Kalle har inte ens egna uppgifter om sin identitet. Kontrollen av huruvida hans egen identitet är verklig har han överlåtit till Klubbledningen.

- Jag älskar Hans Villius röst, säger han och försvinner bort.

Personer som Kommunens blogg talat med tror inte att någon av de personer som har gått in i laget under åren har haft med Kalmar att göra. Och nu kan vi på bloggen avslöja att lagets hjärta, Bebban, som varit med sedan starten 2008 inte heller han har sina rötter i Lindsdal som det länge påståtts. I polisens register är ”Smedby” angiven som födelseort. Kommunens blogg har efter omfattande researcharbete lyckats finna den plats i Sverige som kallas Smedby och döm av vår förvåning när vi upptäckte att den inte ligger i närheten av Kalmar. Smedby ligger i Östergötland.

För 2009 och 2011 har Kommunen presenterat utvärderingar som sägs bygga på intervjuer med de spelare som har anslutit till kommunen. Där påstås att cirka 99 procent av spelarna är både födda och uppvuxna i Kalmartrakten. Vår granskning visar att den redovisningen är falsk. Kortare besök eller enklare kännedom om staden räcker till exempel ofta som bevis för kalmarkoppling.

De uppgifter vi får fram genom samtal med de berörda och kontroller av uppgifter, skiljer sig markant från de uppföljningar Klubbledningen lämnat till oss. Inte bara vad gäller hur många som är födda i Kalmar utan även kring hur nöjda spelarna är med Kommunens och Klubbledningens insatser.

Enligt redovisningarna var 100 procent nöjda med Klubbledningen - men när vi intervjuar samma personer är mer än hälften missnöjda.

- Vi har haft ett förtroendefullt samarbete så vi har inte haft någon anledning att gå in och granska, säger Klubbledningen i en kommentar.

I föreningens stadgar står det "Kampen för Kalmar har också historiskt varit en stark drivkraft i vårt korplag, gentemot våra konkurrenter, för hemorten, mot splittringar och för homogenitet i truppen. För Kommunen är spelarnas koppling till Kalmar ständigt närvarande".

- Nej nej nej, det där är korrekt. Vi var ju med och skrev in det där, säger Klubbledningen till Kommunens blogg.

Inga spelare verkar ju ha någon koppling till Kalmar överhuvudtaget?

- Jag blir besviken. Jag får gå tillbaka och kontrollera detta.

/ Kommunens blogg, granskningsredaktionen

Inga kommentarer: