onsdag 30 november 2011

Krisen lamslår Kommunens ekonomi

Portarna i Brommahallen har öppnat igen, men strömmarna av korpspelare förblir små. Tumultet i Kommunen lamslår lagets ekonomi - men det är ett pris många tycks redo att betala.

Klubbledningen kliar sig på hakan och manar sin luggslitna förening framåt över inomhusplanen. Framför oss reser sig spelare från Söderport och Bosphorus SK, gåtfulla och orubbliga i skarp kontrast till den katastrof som pågår för fullt bara ett par meter bort. På Klubbledningens tomma bankkonto på Handelsbankens kontor vid rondellen.

En gammal man i vitt linne sitter plötsligt, i halvtidspausen, på Kommunens avbytarbänk. Han är i sena 40-årsåldern men kroppen ser ung och lätt ut. Han kommer fram och vill vara med och spela, men kan troligtvis inte tänka sig att bidra till domaravgiften med en slant. Ingen frågar. Klubbledningen suckar uppgivet, men låter honom vara med. Han gör succé, befinner sig över hela planen samtidigt och gör dessutom mål.

- Sahafa, konstaterar han och vi rider moloket bort.

Brommahallen har öppnat, men Kommunkassan står fortfarande mest tom. Ändå ska domarna ha mat varje dag. Och det kostar. Det var därför, i desperation, som pengar från den tillfälliga deltagaren borde ha efterfrågats i förra veckan.

- Spelarna tog sig till Brommaplan för att de inte hade något annat att göra. De gillar fotboll och ville lira, de gillar att göra rörelser i grupp, säger en spelare i omklädningsrummet.

Plötsligt utbryter ett våldsamt slagsmål vid på planen, ytterligare en dammig förlustaffär. Två unga män ryker ihop, tydligen för att en av dem gått in lite bryskt i en närkamp nära mittcirkeln. Alla här gillar inte att förlora.

Att få in betalningar från föreningarna är en hörnsten i Korpens ekonomi och utgör uppåt hundra procent av de totala intäkterna, men Kalmar Kommun är nu totalt lamslaget. Minskade intäkter från spelartruppen och krympande nyrekrytering sargar ekonomin, och experterna tror att lagets tillväxt i år kommer att halveras.

Det Kommunska betalningsförmågan försvagas och klubbens budgetunderskott växer. Till dessa bekymmer kommer den vilda frånvaron som nu har brutit ut vid otaliga matcher i Brommahallen.

En bit bort från spelplanen, på Bromma Blocks, ligger en sportaffär. I normala fall vore det högsäsong för nya benskydd till inomhusspelare, men Bromma Blocks går dåligt. Det kommer inga kunder. Likaså i Kalmar Kommun.

- Vi har haft laget i sex säsonger nu, och jag har aldrig varit med om något liknande. Jag borde har 6 eller 5 personer som redan betalat till mig. Hur ska vi ha råd att vara med i år? frågar sig Martin boll som dricker kaffe till frukostmackan.

Trots alla vedermödor finns det kanske hopp om en framtid?

"Protesterna är bra för Kommunen. Korpen stjäl våra pengar. Vi vill ha frihet, frivilliga avgifter där man kan betala med vad man vill. Det är hårt, men det måste vara så här. Man får ingenting gratis. Men jag hoppas att det går över snart", säger en spelare som ännu inte betalt och som vill vara anonym.

Hans åsikt är inte ovanlig. Upproret mot Klubbledningen drabbar visserligen ekonomin, men den usla ekonomin är samtidigt ett av skälen till revolten. Fyra av tio spelare har inte ork att delta lördagar innan klockan ett. Eller som en medlem uttryckte saken i Brommahallen i veckan.

- Avgiften måste bort!

Inga kommentarer: