onsdag 23 juni 2010

Kommunen satte punkt för vårsäsongen

Dåligt avslut. Där har vi två ord som kan sammanfatta stora delar av Kommunens vårsäsong. Vi har dels varit tafatta när det kommer till avslut i mål men också avslutat matcherna på samma sätt. Dåligt alltså. Tre poäng har blivit ett och enpoängarna har slutat med noll. I slutet av matcherna har vi envisats med att släppa in ett onödigt, förödande mål, eller orsaka en onödig, förödande straff. Därför var 2-1-vinsten mot bottenlaget Madchester Wanderers ytterst angenäm. Det började dock inte särskilt bra. Men det är vi också bli vana vid. Madchester fick ett osannolikt mål. Efter slarv i försvaret hamnade vi i en två-mot-en situation som slutade med en höjdboll som inte ens vår långe målvakt Erik lyckades styra över ribban. Kort därpå dömde, den för dagen blåsglade, dommaren straff. Nu såg det riktigt bistert ut. Tiam hade inte puttat någon utan gjort en vanlig handpåläggning. Madchester-spelaren, med ca 30 kg mindre innanför västen, föll enkelt och straff blev det, trots kraftiga invändningar. Att vi dessutom inlett slarvigt och ofokuserat rent spelmässigt gjorde att hoppet om vinst kändes avlägset. Men Erik lurade Madchester-killen till stolpträff. Äntligen lite medvind.

Stora delar av familjen Fors var på besök, vårsäsongsavslutningen till ära. Förra gången Christer såg oss lira blev det storstryk med 6-o och även denna gång inledde vi darrigt. Men spelet tog sig i slutet av första halvleken. Paulie, Hane, Sebbe och Danielsson forcerade fram, tillsynes ostoppbara. I anfall efter anfall skapades farligheter och reduceringen hängde i luften, men den skulle dröja. Sebbe hade svårt att leva upp till sin fyrmålsexplosion från matchen innan och övriga anfallsspelare saknade skärpan. Frilägen bommades, nickar hamnade utanför, skotten täcktes och bollar tappades. Men tillslut slog Bebbe in bollen, efter ännu ett mönsteranfall, och matchens värste målsumpare Martin lyckades styra in den med stortån. 1-1 och det satt riktigt långt inne.

Om spelet stod och vägde en smula i första halvlek så bleknade Madchester kraftigt i andra. Det fanns ett spelande lag på banan och ett annat som slog undan eller slarvade bort alla bollar. Madchester var urusla. Trots detta kändes ett avgörande avlägset. Alldeles för många chanser hade bränts och det var som om enbart ett läge serverad på 24 karats guldfat, omöjlig att missa, krävdes för att kunna åstadkomma en trepoängare.

Hallminho, som gjorde en mycket bra match men som inte gjort mål sedan den 30:e januari, var inte direkt en lågoddsare den här dagen heller. Vår lagkapten har haft det tungt med målskyttet en längre tid. Mållös så här långt och dålig skärpa sedan han faktiskt kammade hem skytteligan grussäsongen 2009. Nu klev han äntligen fram. Sent inbytt och med en minuter kvar på matchuret blev det hörna till höger om Madchesters målvakt. Yannick gav oväntat Sebban en kraftig knuff. Bebbe föll framåt in i två motståndare och tappade nästan luften. Men på detta bryska vis skaffade sig Yannick precis det utrymme han behövde. Hörnan gick längst marken och med gott om tid kunde han Klubben-placera bollen in i vänstra krysset. Ursnyggt. Tvärsäkert. Sebbe jublade. Erik dansade. Undertecknat grät nästan.

Målet var historiskt. Inte bara för att det innebar slutet för Yannicks smärtsamma, rekordlånga måltorka. Det var även första gången Kommunen, helt rättvist, avgjorde en match i slutminuten. Vi har alltid behövt säkra vinsterna tidigt i matchen. Gärna i första halvlek. Visst har vi vänt och vunnit, men vi har alltid varit tvungna att hålla tätt i åtminstone de sista fem minuterna, för att kunna säkra en seger. Det har varit jobbigt att aldrig få någon arbetsro. Jobbigt att inte kunna förlita sig på att det brukar lösa sig i slutminuten. Men desto mer förlösande och himmelskt kändes det nu när vår sista spark i matchen satt i krysset och trepoängaren därmed kunde bärgas.

Vårsäsongen är över. Vi tog sex poäng av Madchester den här säsongen och nog var det här årets hittills skönaste seger. Den lämnade oss med en söt eftersmak som kommer räcka ända till säsongen börjar igen, i början av september.

Kalmar Kommun - Madchester Wanderers 2-1
Mål: Martin boll, Gustav "Yannick Tregaro" Hane-Hallminho (Ursnyggt).

Veckans kommunalarbetare, omgång 9:
Hallminho
Stort grattis G!
Motivering: "Avgjorde matchen".

Värt att notera:

-Korpens motsvarighet till VM-slutspelet påpår mellan 2-4 juli på Östermalms IP. Kommunen är anmäld, så om du befinner inne i stan, kom och heja på detta, Sveriges enda prisnominerade korplag och Kalmar Kommuns eget landslag. Turneringen kommer du kunna följa match för match här på bloggen.

-Det blir dubbeln i år! Serieseger är inom räckhåll.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ha en trevlig socialistisk midsommar så länge, hoppas vi slipper både regn och nyliberaler.